Nooit gedacht dat een chiropractor ook enkels kon behandelen. Sinds de behandeling kan ik weer mijn eigen boodschappen doen ....

Meer info

Reactie van patiënt:

“Mijn klachten (slijtage) zijn niet over, maar sinds ik regelmatig naar mijn chiropractor ga, is de kwaliteit van mijn leven met sprongen vooruit gegaan."

Meer info

Moeder E. uit W.

“Onze baby huilde minimaal 8 uur per dag. Met slechts enkele behandelingen hadden wij een super tevreden kindje zonder buikkrampjes!"

Meer info

Mw. M.d.J. uit Z.

Hoi Evert, Bedankt voor een zwangerschap zonder bekkenklachten! Je bent goud waard! Wij komen snel langs voor een nieuwe afspraak voor mij en de kleine meid. We maken het goed!  

Meer info

Wie zijn rug wil bewaren, moet niet op de chiropractor besparen!

Meer info

Feestdagen en vakantie(s); lees meer over onze openingstijden.....

Meer info

Klachten bij zwangerschap

Klachten bij zwangerschap
Sommige klachten die gerelateerd zijn aan zwangerschap kunnen door een chiropractor behandeld worden.

Veranderingen in uw lichaam tijdens zwangerschap

Tijdens een zwangerschap verandert de biomechanische belasting op uw lichaam. Dit is het gevolg van veranderingen in gewicht, houding en hormoonhuishouding. Juist in deze periode dient het lichaam zo optimaal mogelijk te functioneren.

In de eerste weken van de zwangerschap groeit de foetus snel. Daarom is het belangrijk dat de aanstaande moeder zich al vroeg in de zwangerschap bewust is van de veranderende belasting op haar lichaam. In het eerste trimester van de zwangerschap wordt de foetus goed beschermd door het bekken van de moeder, het vruchtwater en de vliezen. Tegelijkertijd verandert de hormoonspiegel van de moeder. Hierdoor rekken de gewrichtsbanden, pezen en spieren uit als voorbereiding op de groeiende foetus en de aanstaande bevalling. In het verloop van de zwangerschap groeit de baby waardoor de beschikbare ruimte vermindert. Hierdoor kan de baby steeds minder bewegen en neemt de druk op de wervelkolom van zowel de baby als de moeder toe.

Tijdens een zwangerschap komen vaak lage rug klachten voor. Deze klachten houden in veel gevallen verband met een veranderde beweeglijkheid van het bekken. Deze bewegingsverandering kan zich uiten door o.a. pijn rond het staartbotje, pijn in de holling van de lage rug, pijn aan de voorzijde rond het schaambeen of zelfs als uitstralende pijn naar het been. 

 

Zwangerschap en chiropractie

Veel van de banden die steun geven rond de zich ontwikkelende foetus hechten zich aan het bekken of de wervelkolom van de moeder. Enige disfunctie in deze gebieden kan verschillende spanningen op de banden veroorzaken. Dit kan de beschikbare ruimte in de baarmoeder verminderen en daardoor kan de baby minder goed zijn optimale ligging bereiken. Chiropractische behandeling tijdens een zwangerschap kan het functioneren van de lage rug en het bekken verbeteren. Zo wordt er maximale ruimte in de buikholte gecreëerd en het functioneren van het bekken verbeterd. Het lichaam is dan voorbereid op de bevalling. 

 

Lichte klachten tijdens de zwangerschap

Lagerugpijn en pijn in het bekken ontstaan vaak in de laatste fase van de zwangerschap. Door verandering in de hormoonspiegel, toename van het lichaamsgewicht en verandering van de lichaamshouding kunnen klachten ontstaan. Wanneer deze klachten licht zijn en pas in de laatste twee à drie maanden ontstaan, is een behandeling niet noodzakelijk. Lichte massage door bijvoorbeeld de partner werkt dan vaak ontspannend. Zo’n 50% van de zwangere vrouwen heeft bekkenklachten. Slechts een klein percentage hiervan heeft ook daadwerkelijk bekkeninstabiliteit.

 

Behandeling door een chiropractor van klachten tijdens zwangerschap

Als de klachten vroeg in de zwangerschap ontstaan, hevig zijn of de vrouw behoorlijk belemmeren in haar dagelijkse werkzaamheden, kan er een probleem zijn in het functioneren van de wervelkolom of het bekken. Het is dan verstandig om deze klachten te laten behandelen door een chiropractor. Chiropractische behandeling tijdens de zwangerschap kan nog tot kort voor de bevalling. De behandeltafels hebben een speciale instelling zodat op de buik liggen kan, tijdens de behandeling. Het kindje in de moederbuik loopt geen enkel risico.

 

Geen klachten maar toch een behandeling door een chiropractor?

Sommige zwangere vrouwen hebben ook zonder rugklachten baat bij behandeling door een chiropractor. Door het optimaliseren van de functie van de wervelkolom en het bekken, het behandelen van banden en spieren én de adviezen en oefeningen kan een vrouw zich lichamelijk en geestelijk voorbereiden op de bevalling. Het adviseren en behandelen zorgt er bovendien voor dat ‘zwanger zijn’ een positieve ervaring blijft.


Neem gerust contact op met onze chiropractiepraktijk in Rijssen als u meer wilt weten over wat chiropractie voor u kan betekenen bij rugpijn en bekkenklachten in de zwangerschap of na de bevalling.


   Terug naar het overzicht