Wie zijn rug wil bewaren, moet niet op de chiropractor besparen!

Meer info

Feestdagen en vakantie(s); lees meer over onze openingstijden.....

Meer info

Nooit gedacht dat een chiropractor ook enkels kon behandelen. Sinds de behandeling kan ik weer mijn eigen boodschappen doen ....

Meer info

Mw. M.d.J. uit Z.

Hoi Evert, Bedankt voor een zwangerschap zonder bekkenklachten! Je bent goud waard! Wij komen snel langs voor een nieuwe afspraak voor mij en de kleine meid. We maken het goed!  

Meer info

Moeder E. uit W.

“Onze baby huilde minimaal 8 uur per dag. Met slechts enkele behandelingen hadden wij een super tevreden kindje zonder buikkrampjes!"

Meer info

Reactie van patiënt:

“Mijn klachten (slijtage) zijn niet over, maar sinds ik regelmatig naar mijn chiropractor ga, is de kwaliteit van mijn leven met sprongen vooruit gegaan."

Meer info

Hernia

Hernia
Een hernia kan in veel gevallen goed behandeld worden door een chiropractor, zonder dat een operatie nodig is.

Wat is een hernia?

Een hernia (voluit: hernia nucleus pulposus) is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Het is een veel voorkomende aandoening van de lage rug. Een hernia gaat slechts in circa 50% van de gevallen gepaard met klachten. 

 

Hoe ontstaat een hernia?

Een hernia ontstaat door een verkeerd gebruik van uw rug. Zo kan de tussenwervelschijf beschadigen, waardoor een hernia ontstaat. Dit kan een geleidelijk proces zijn, maar ook zeer plotseling komen.

 

Hoe ziet een hernia eruit?

De anatomie van een tussenwervelschijf is te vergelijken met een ui. Met lagen aan de buitenkant en in het centrum een gelachtig materiaal. De uitstulping van de tussenwervelschijf (hernia) ontstaat doordat het zachte binnenste deel kracht uitoefent op de buitenste lagen. In een vroeg stadium puilen de laagjes iets uit, in een later stadium kan de ‘gel’ door de laagjes heen komen via rupturen oftewel kleine scheurtjes.

 

Pijn en klachten bij een hernia

De pijn in het been wordt veroorzaakt doordat de uitstulping tegen het zenuwweefsel drukt. De klachten van een hernia kunnen verschillen, afhankelijk van welke zenuw wordt geïrriteerd. Hernia's in de lage rug geven vooral uitstraling naar de benen (bijvoorbeeld tintelingen of gevoelloosheid) en kunnen zelfs voor verlamming zorgen (bijvoorbeeld een klapvoet). Ze kunnen symptomen geven die in eerste instantie niet opvallen (bijvoorbeeld verminderde reflexen). Hernia's komen minder vaak voor in de nek of in de bovenrug. 

 

Hoe constateer je een hernia?

Een hernia is op een normale röntgenfoto niet te zien. Wel kan een dunnere tussenwervelschijf zichtbaar zijn, maar dit wil niet zeggen dat er dan ook daadwerkelijk sprake van een hernia is. Hernia's zijn goed te zien op een scan (CT of MRI). Hier is ook zichtbaar of er al dan niet sprake is van een directe druk van de hernia op de zenuwwortel. Omdat de klachten veel op elkaar kunnen lijken, wordt een hernia soms verward met ischias.

 

Chiropractor: behandeling hernia zonder operatie

Hernia's kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan. Meestal wordt een hernia veroorzaakt door het langdurig verkeerd functioneren van de wervelkolom. Wanneer tijdig wordt ingegrepen zijn deze klachten te voorkomen. ‘Hernia’ is een beladen term. Veel voor mensen die af en toe rugpijn hebben vrezen voor een hernia. De meeste herniaklachten kunnen echter goed door een chiropractor behandeld worden zonder dat een operatie nodig is.

Wilt u meer weten over wat chiropractie kan betekenen bij een hernia? Een afspraak maken voor een eerste consult? Neem dan gerust contact met onze praktijk in Rijssen op.


   Terug naar het overzicht