Terug naar het overzicht

Klacht

Bekkeninstabiliteit

Wat is bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit is instabiliteit van het bekken tijdens of na de zwangerschap, ook wel symfysiolyse genoemd. Bekkeninstabiliteit geeft pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen (symfyse). Dit wordt veroorzaakt door de hormoonwisselingen die tijdens de zwangerschap de gewrichtsbanden in het lichaam verweken en zodoende verzwakken. Dit geeft te veel mobiliteit aan de gewrichten, met als gevolg dat het bekken het lichaamsgewicht niet meer kan dragen.

Maak eenvoudig een afspraak: Afspraak maken
Foto bij Bekkeninstabiliteit
Onze specialist:

Paul Nijs

Chiropractor

Foto bij Bekkeninstabiliteit
Foto bij Bekkeninstabiliteit
Foto bij Bekkeninstabiliteit
Foto bij Bekkeninstabiliteit

Chiropractie en bekkeninstabiliteit

Hierdoor ontstaan pijnklachten met zitten, staan, lopen en uiteindelijk ook met liggen. De behandeling van een instabiel bekken verschilt enorm van de behandeling van een fixatie of blokkade in het bekken. Voor bekkeninstabiliteit is stabiliseren van het bekken met stabiliserende chiropractische correcties en oefeningen belangrijk. Hiernaast is een juiste spierbalans rond het bekken noodzakelijk. Ook kan er een bekkenband meegegeven worden als extra ondersteuning van het bekken. 

 

Oefeningen en tips bij bekkeninstabiliteit

Ontspanningsoefeningen zijn heel belangrijk voor moeder en kind. Een paar minuten relaxen tijdens drukke perioden zorgt ervoor dat:

- spanning en angst verminderen

- de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de baby gemaximaliseerd wordt (door een toegenomen circulatie)

- de invloed van stresshormonen op de baby en moeder beperkt blijft. Realiseert u zich dat uw lichaam eisen stelt tijdens de zwangerschap. Dit besef helpt uw algemene gezondheid te verbeteren. Zo kunt u zich optimaal voorbereiden op de komst van uw baby. 

 

Tips voor uw houding tijdens de zwangerschap

Zorg dat u makkelijke houdingen vindt, zowel thuis als op het werk. Dit helpt u de mechanische belasting op uw lichaam te verminderen. Een paar tips: 

 

Staand:

- Als u staat, ga dan met een voet diagonaal voor de andere voet staan. Dit opent het onderste gedeelte van het bekken en geeft u alle ruimte. 

- Moet u lang stil staan? Ga dan, bijvoorbeeld tijdens strijken of afwassen, met een voet op een blokje of doosje staan. Wissel dit af met het linker- en het rechterbeen. Zo vermindert u de belasting op de onderrug. 

 

Liggend:

- Ga zo veel mogelijk op de linkerzij liggen. Dit bevordert een optimale ligging van het kindje en vermindert lage rugpijn en spanning in het bekken. 

- Plaats een kussen tussen uw knieën als u in zijligging ligt. Zo voorkomt u het draaien van de lage rug. 

 

Zittend:

- Probeer altijd met uw knieën lager dan uw heupen te zitten. Zo heeft uw kindje alle ruimte in de buikholte.

 

Knielend:

- Als u even wilt ontspannen, kniel dan op uw handen en knieën. Zo vermindert u het gewicht op de wervelkolom en het bekken. 

 

Chiropractische behandeling tegen bekkeninstabiliteit tijdens zwangerschap

Een vrouw kan in alle fasen van haar zwangerschap behandeld worden door een chiropractor. Zelfs tot en met de uitgerekende datum. Er zijn aangepaste technieken om tot zeer laat in de zwangerschap een chiropractische behandeling te geven. Hierbij wordt de functie van de wervelkolom en het bekken (en indien nodig andere gewrichten) onderzocht en zo nodig gecorrigeerd. De behandeling van een instabiel bekken verschilt enorm van de behandeling van dysfunctie in het bekken. Voor bekkeninstabiliteit zijn stabiliserende chiropractische correcties en oefeningen belangrijk. Hiernaast is een juiste spierbalans rond het bekken essentieel. Ter ondersteuning van het bekken kan een bekkenband meegegeven worden. 

Wilt u meer weten over wat chiropractie kan betekenen bij bekkeninstabiliteit? Een afspraak maken voor een eerste consult? Neem dan gerust contact met onze praktijk in Rijssen op.

Andere klachten:

Veelvoorkomende klachten

Elleboog (laterale epicondylitis)

Wat is een tennisarm? Een tennisarm is een ontsteking van de aanhechting van de onderarmspieren aan de buitenkant van de...

Meer lezen
Veelvoorkomende klachten

Hoofdpijnklachten

Spanningshoofdpijn De meest voorkomende hoofdpijnvorm is spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn is te herkennen aan een...

Meer lezen
Veelvoorkomende klachten

Pijn in de bovenrug

Oorzaken pijn in de bovenrug Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Pijn in de bovenrug ontstaat meestal geleidelijk,...

Meer lezen
Geen onderwerp

Huilbaby

Uw baby kan zich alleen uiten door te huilen Aan de buitenkant zijn bijvoorbeeld hoofdpijn en wervelproblemen niet te...

Meer lezen
Geen onderwerp

Lumbago

Behandeling door een chiropractor bij lumbago Een plotseling verkeerde beweging kan eveneens zorgen voor irritatie van...

Meer lezen
Geen onderwerp

Tennisarm (laterale epicondylitis)

Verschil golfersarm en tennisarm Een minder bekend probleem is de golfersarm, of anders gezegd: mediale...

Meer lezen
Geen onderwerp

Whiplash

Behandeling van een whiplash door de chiropractor De chiropractor kan helpen met het herstellen van de...

Meer lezen
Geen onderwerp

Hernia

Hoe ontstaat een hernia? Een hernia ontstaat door een verkeerd gebruik van uw rug. Zo kan de tussenwervelschijf...

Meer lezen