Moeder E. uit W.

“Onze baby huilde minimaal 8 uur per dag. Met slechts enkele behandelingen hadden wij een super tevreden kindje zonder buikkrampjes!"

Meer info

Mw. M.d.J. uit Z.

Hoi Evert, Bedankt voor een zwangerschap zonder bekkenklachten! Je bent goud waard! Wij komen snel langs voor een nieuwe afspraak voor mij en de kleine meid. We maken het goed!  

Meer info

Feiten & Cijfers

Chiropractie is na reguliere geneeskunde en tandheelkunde de grootste vorm van gezondheidszorg wereldwijd.

Reactie van patiënt:

“Mijn klachten (slijtage) zijn niet over, maar sinds ik regelmatig naar mijn chiropractor ga, is de kwaliteit van mijn leven met sprongen vooruit gegaan."

Meer info

Wie zijn rug wil bewaren, moet niet op de chiropractor besparen!

Meer info

Nooit gedacht dat een chiropractor ook enkels kon behandelen. Sinds de behandeling kan ik weer mijn eigen boodschappen doen ....

Meer info

Artrose

Artrose
Ook artrose kan behandeld worden met chiropractie.

Wat is artrose?

Slijtage, ook wel artrose genoemd, aan de wervelkolom is wat tandplak is voor tanden: zelfs als we poetsen en onze best doen om het te voorkomen, kan er toch aanslag op tanden en kiezen ontstaan. Toch is er een belangrijk verschil. Slijtage is – in tegenstelling tot tandplak – met geen enkele behandeling te verwijderen.
 

Wat kan een chiropractor doen bij artrose?

Echter, chiropractie kan er wel voor zorgen dat de soepelheid van het bewegen en de bewegingsvrijheid van de gewrichtjes tussen de wervels wordt verbeterd. Zo wordt het slijtageproces niet versneld en mogelijk zelfs een halt toegeroepen.

 

Symptomen van artrose

Een van de symptomen van artrose is dat het gewricht dat door artrose wordt geveld zeer stram wordt. Hierdoor ontstaat pijn met bewegen en gewrichtszwelling (net als bij een kneuzing wordt er namelijk extra vocht aangemaakt). Wanneer iemand slijtage in de onderrug heeft, zal hij/zij moeite hebben met in beweging komen na het zitten of liggen. De patiënt heeft eerder last van rugpijn bij eenvoudige taken die voorheen moeiteloos gingen. Een van de symptomen van slijtage in de nek is dat het draaien van de nek - bijvoorbeeld bij het achteromkijken tijdens fietsen of autorijden - veel moeilijker gaat dan voorheen. Het voelt alsof er zand in de nek zit.

 

Hoe ontstaat artrose?

De slijtage begint in de regel onschuldig en onmerkbaar. In het eerste stadium is er sprake van roodheid, pijn en zwelling rond het gewricht. Langdurige overbelasting van onder meer kraakbeenweefsel en gewrichtsbanden zorgt dat een gecontroleerd ontstekingsproces op gang komt. Dit noemen we artritis. Omdat de gewrichten van de rug klein zijn en enigszins diep onder de huid en spieren liggen, merken mensen dit zelf niet op. 

Hier komt nog eens bij, dat het eerste stadium vaak niet lang duurt. Wanneer deze processen zich herhalen, wordt het lichaam geprikkeld om meer bot aan te maken rondom de gewrichten. Zo raakt het kraakbeenweefsel uitgedund en van mindere kwaliteit en gaat beweging van de rug of nek minder soepel. Dit creërt een zeurende achtergrondpijn met een bewegingsbeperking in de rug en nek.

 

Behandeling artrose door een chiropractor

Chiropractoren kunnen door zorgvuldig gedoseerde gewrichtscorrecties de gewrichten weer soepeler laten bewegen, zodat deze minder pijn geven met bewegen. Bovendien helpt een chiropractor om de gewrichten die juist meer zijn gaan bewegen - om het verlies van beweging van het gewricht met slijtage op te vangen - weer worden genormaliseerd. Dit voorkomt dat die gewrichten die, figuurlijk, op hun tenen lopen ook te maken krijgen met slijtage. Een chiropractor kiest de dosering in gewrichtscorrecties zeer zorgvuldig. Hierdoor is het mogelijk om patiënten met slijtage én een verminderde botdichtheid (osteoporose) te behandelen.

 

Artrose en glucosamine

Naast de fysieke behandeling van artrose adviseren wij het gebruik van een goed glucosamine-preparaat. Glucosamine kan ervoor zorgen dat het dunnere en minder kwalitatief goede kraakbeenweefsel weer enigszins wordt aangesterkt. Het preparaat bevordert de aanmaak en reparatie van het kraakbeen. Dit helpt weer de artritis (ontstekingsproces) te beteugelen en de artrose te vertragen. Kortom, glucosamine is een prima aanvulling op de chiropractiebehandeling. Een glucosamine-preparaat is in onze praktijk te verkrijgen aan de balie, evenals een informatiefolder over het product.

Wilt u meer weten over wat chiropractie kan betekenen voor klachten op het gebied van artrose / slijtage? Een afspraak maken voor een eerste consult? Neem dan gerust contact met ons op. 


   Terug naar het overzicht