Chiropractie: een genezend alternatief!

Gratis lid worden van de Belangenvereniging Chiropractie in uw en ons voordeel

Meer info

Wie zijn rug wil bewaren, moet niet op de chiropractor besparen!

Meer info

Nekklachten door gebruik van tablet en smartphone?

Meer info

Gebruik tablet en smartphone: nekklachten

ma 08 februari 2016

Een ‘muisarm’, een ‘tabletnek’ en een ‘smartphonepols’ zijn niet langer kwaaltjes voor zakenlieden en jongeren. Steeds meer senioren ontwikkelen gewrichtspijn door toenemend onverantwoord gebruik van moderne, mobiele apparaten. Zo’n 14% van de ouderen met een tablet of smartphone ervaart rsi-klachten door het gebruik ervan, blijkt uit onderzoek van vereniging SeniorWeb. De reden: veel vijftigplussers met een laptop, tablet of smartphone zitten vaak verkeerd. Nekpijn (58%) en schouderpijn (44%) komen het vaakst voor, gevolgd door irritaties aan de pols (33%) en handen (29%).

De iPad ligt meestal op onze schoot of op het bureau en de smartphone houden we vast ter hoogte van de buik. Hierdoor is de nek constant naar voren gebogen. Onze nekspieren, -gewrichten en gewrichtskapsels staan daardoor te lang onder spanning, zonder dat ze bewogen worden. Overbelasting leidt tot nekklachten en vroegtijdige slijtage van de nekwervels.

Je hoofd weegt gemiddeld 6 kilo. Buig je het hoofd in een hoek van 60 graden voorover, dan ontstaat er grote druk op de nekwervels. Zorg er daarom voor dat je bij tablet- en smartphonegebruik het hoofd nooit teveel voorover buigt! Dit geldt overigens ook voor het gebruik van de vaste computer en de laptop.

Genoemde klachten ontstaan niet als je een uurtje per dag gebruik maakt van een tablet of smartphone, het gaat hier om veelvuldig gebruik van 4 uur of meer per dag.

De chiropractor is uw wervelkolom specialist.

 

Bronvermelding: Met dank aan o.a. Chiropractie Munksgaard