Wie zijn rug wil bewaren, moet niet op de chiropractor besparen!

Meer info

Gratis INLOOPSPREEKUUR op dinsdag 4 oktober 2022 van 17 tot 20 uur

Meer info

Chiropractie: een genezend alternatief!

Chiropractoren wereldwijd....

ma 07 maart 2016

Alle chiropractoren, waar ook ter wereld, hebben hetzelfde doel: het genezen van lichamelijke klachten die te maken hebben met het zenuw- en bewegingsstelsel en het promoten van een gezondere, minder farmaceutische, levensstijl.

De medische wereld heeft veel verschillende manieren om rugklachten te behandelen. Pijnstillers, lossen het probleem niet op. Zij nemen de pijn voor een paar uur weg. Fysiotherapie helpt, maar niet voor iedereen. Rugoperaties en zenuwblokkades kosten veel geld en lossen het probleem ook niet altijd op. In veel landen ziet men, zo langzamerhand in, dat met chiropractie veel problemen geheel of gedeeltelijk verholpen kunnen worden door een behandeling van een chiropractor. Het publiek gaat chiropractie waarderen en de beroepsgroep heeft de laatste decennia de kennis en bewijsvoering van bepaalde handelingen sterk ontwikkeld.

Een chiropractor heeft een universitaire opleiding. Hij is bekwaam om problemen in het bewegingstelsel, zenuwstelsel en de wervelkolom te behandelen. De chiropractor probeert er aan de hand van vragen achter te komen hoe het probleem is ontstaan door de geschiedenis, de leefstijl en de gezondheid van de patiënt in beeld te krijgen. Aan de hand van het beeld dat ontstaat wordt er een behandelplan opgesteld wat het beste is voor de patiënt en bekijkt de chiropractor, samen met de patiënt, hoe het in de toekomst mogelijk is om problemen te voorkomen. Als de chiropractor een probleem constateert dat niet behandeld kan worden door de chiropractor, verwijst hij door naar de juiste persoon.

In tegenstelling tot veel andere landen heeft het beroep chiropractie in Nederland geen titelbescherming. Dat is heel jammer. Men kan zich chiropractor noemen zonder een degelijke opleiding. Om er zeker van te zijn dat u behandeld gaat worden door een universitair geschoolde chiropractor kunt u zoeken op de website van de NCA. Bij deze Nederlandse Chiropractoren Associatie zijn alleen universitair geschoolde chiropractoren aangesloten, die aan veel criteria moeten voldoen om zich een NCA-chiropractor te mogen noemen.

Heidi Haavink is chiropractor en neurowetenschapper. Zij onderzoekt al jaren o.a. wat het effect is van een chiropractische behandeling op het gebied van het functioneren van het brein en het zenuwstelsel. Zij ontdekte dat het corrigeren van het probleemgebied in de wervelkolom er voor zorgt dat de neurologische berichtjes beter ontvangen wordt in de hersenen en ook duidelijkere berichtjes terug kunnen sturen naar het lichaam. Dit komt omdat het ruggenmerg de berichtjes, na een chiropractische behandeling, beter door kan sturen. Als een bepaald gebied in de wervelkolom niet goed functioneert, dan heeft dat een negatieve impact op het berichtenverkeer. Haavik heeft dit getest bij o.a. ouderen en sporters.

De uitkomst van dit onderzoek is opvallend. Ouderen, die door een chiropractor behandeld worden, hebben minder kans om te vallen en sporters hebben minder kans op blessures.

Bron: Artikel van nadelunch.com; geschreven door Irma Lukkien